تنظیم انواع اسناد غیر منقول در دفترخانه

فهرست عناوین

یکی از مهمترین و با ارزشترین معاملاتی که از گذشته تا بحال در تمام جوامع مرسوم بوده فروش و نقل و انتقال اموال غیر منقول بوده است.در جامعه ما نیز اهمیت زیادی در این خصوص چه از لحاظ شرعی و قانونی و عرفی در نظر گرفته شده است. اما اینکه در تنظیم این نوع اسناد و نقل و انتقال آنها چگونه باید عمل کرد تا طرفین با مشکلی مواجه نشوند جای بحث و بررسی دارد.چه بسا اگر در زمان تنظیم مبایعه نامه و یا تنظیم سند رسمی در دفترخانه نکات اساسی رعایت نشود امکان ضرر و زیان مالی فراوان وجود دارد. اموال غیر منقول خود دارای انواع مختلفی می باشند که با توجه به نوع کاربری و سند مالکیت باید هر کدام را با شرایط و قوانین مربوطه تنظیم کرد که البته تشخیص این امر بعد از تعیین قوانین مربوطه از طرف قانونگذار با دفاتر اسناد رسمی می باشد که بتوانند به بهترین شکل ممکن با رعایت جمیع جوانب سند کامل و بدون عیب و نقصی را تنظیم نموده و به اشخاص ذینفع تحویل دهد. در ادامه به انواع اموال غیر منقول و نحوه صحیح تنظیم آنها در دفاتر اسناد رسمی می پردازیم.

تنظیم سند غیر منقول آپارتمان

 رایج ترین اسناد غیر منقولی که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می شود سند واحد مسکونی آپارتمان می باشد.شاید به دلیل اینکه در حال حاضر اکثر املاک ویلایی یا کلنگی تخریب شده و به صورت ساختمانهایی با تعداد زیادی واحد مسکونی آپارتمان ساخته شده است. در مقالات قبل در خصوص ساخت این نوع ساختمانها و به عبارت عامیانه قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟همراه فیلم آموزشی به تفضیل پرداختیم.در این مقاله قصد داریم به نحوه تنظیم اسناد آپارتمان در دفاتر اسناد رسمی بپردازیم.
مراحل تنظیم سند آپارتمان بشرح ذیل می باشد:

  1. ارائه کلیه اسناد و مدارک اعم از مبایعه نامه ، اصل سند مالکیت ، در صورت وجود بنچاق قبلی ، اگر با وکالت معامله صورت میپزیرد اصل وکالتنامه، خلاصه معامله ، پایان کار معتبر ، صورتمجلس تفکیکی ، مدارک شناسایی طرفین معامله به دفترخانه مورد نظر و قید شده در مبایعه نامه.
  2. ارسال استعلام به اداره ثبت محل وقوع ملک توسط دفترخانه.
  3. ارسال به اداره دارایی جهت اخذ مفاصا حساب دارایی توسط دفترخانه(در خصوص زمین و اسناد صلح و قانون تسهیل فروشنده باید شخصا به اداره دارایی با نامه دفترخانه مراجعه کند).
  4. اخذ مفاصاحساب عوارض نوسازی توسط فروشنده از دفتر خدمات الکترونیک با نامه دریافتی از دفترخانه.
  5. استعلام اتوماسیون از دفترخانه ای که وکالتنامه استنادی را تنظیم کرده است.
  6. ارایه گواهی عدم حضور طبق قانون به تشخیص شخص سردفتر به متقاضی.
  7. پس از تنظیم پیش نویس سند و سایر مراحل تنظیم سند اقدام به اخذ امضا و اثر انگشت طرفین(احراز هویت طرفین مهمترین موضوع در این مرحله می باشد)

تنظیم اسناد املاک ویلایی(کلنگی)

تعدادی از اموال غیر منقول که البته در حال حاضر تعداد آنها بسیار محدود شده است همان املاک ویلایی یا کلنگی میباشد.در خصوص تنظیم این اموال نیز دفاتر شبیه آپارتمان عمل میکنند. اما 3 نکته حتما باید از طرف دفاتر اسناد رسمی رعایت شود:

  1. حتما باید از فروشنده بخواهند تا پایانکار جدید را تهیه کرده و به دفترخانه ارایه دهند.چرا که در پایان کار های موقت و حتی دایمی قدیمی امکان دارد در این مدت مالک تغییراتی در ملک داده باشد.لذا برای اینکه دفترخانه در آینده با مشکل مواجه نشود پایانکار روز و جدید را مطالبه نماید.
  2. در خصوص این نوع از اموال غیرمنقول نیازی به اخذ صورتمجلس تفکیکی نیست.زیرا هنوز ملک تخریب نشده و در آن بنای جدید احداث نشده است.
  3. در مورد اخذ مفاصا حساب دارایی حتما دفاتر اسناد رسمی باید فروشنده را با نامه مخصوص به اداره دارایی مربوطه راهنمایی کنند چرا که در حال حاضر دفاتر اسناد رسمی نمیتوانند دارایی ملک را بصورت سیستمی دریافت کنند.

سوالات متداول

دفاتر اسناد رسمی در بدو تنظیم سند آپارتمان چه مدارکی را از فروشنده اخذ مینمایند؟

دفاتر اسناد رسمی موظفند طبق قانون کلیه اسناد و مدارک اعم از مبایعه نامه ، اصل سند مالکیت ، در صورت وجود بنچاق قبلی ، اگر با وکالت معامله صورت میپزیرد اصل وکالتنامه، خلاصه معامله ، پایان کار معتبر ، صورتمجلس تفکیکی ، مدارک شناسایی طرفین معامله به دفترخانه مورد نظر و قید شده در مبایعه نامه را دریافت نمایند.

در تنظیم سند قطعی آپارتمان اخذ چه استعلامات و گواهی هایی لازم است؟

ارسال استعلام به اداره ثبت محل وقوع ملک توسط دفترخانه.ارسال به اداره دارایی جهت اخذ مفاصا حساب دارایی توسط دفترخانه(در خصوص زمین و اسناد صلح و قانون تسهیل فروشنده باید شخصا به اداره دارایی با نامه دفترخانه مراجعه کند).اخذ مفاصاحساب عوارض نوسازی توسط فروشنده از دفتر خدمات الکترونیک با نامه دریافتی از دفترخانه.استعلام اتوماسیون از دفترخانه ای که وکالتنامه استنادی را تنظیم کرده است.

مهمترین مرحله در تنظیم سند قطعی غیر منقول کدام است؟

1-استعلام اتوماسیون از دفترخانه ای که وکالتنامه استنادی را تنظیم کرده است.2-پس از تنظیم پیش نویس سند و سایر مراحل تنظیم سند اقدام به اخذ امضا و اثر انگشت طرفین(احراز هویت طرفین مهمترین موضوع در این مرحله می باشد).

نکاتی که در تنظیم اسناد قطعی املاک ویلایی(کلنگی) باید رعایت کرد چیست؟

1-حتما باید از فروشنده بخواهند تا پایانکار جدید را تهیه کرده و به دفترخانه ارایه دهند.چرا که در پایان کار های موقت و حتی دایمی قدیمی امکان دارد در این مدت مالک تغییراتی در ملک داده باشد.لذا برای اینکه دفترخانه در آینده با مشکل مواجه نشود پایانکار روز و جدید را مطالبه نماید.2-در خصوص این نوع از اموال غیرمنقول نیازی به اخذ صورتمجلس تفکیکی نیست.زیرا هنوز ملک تخریب نشده و در آن بنای جدید احداث نشده است.3-در مورد اخذ مفاصا حساب دارایی حتما دفاتر اسناد رسمی باید فروشنده را با نامه مخصوص به اداره دارایی مربوطه راهنمایی کنند چرا که در حال حاضر دفاتر اسناد رسمی نمیتوانند دارایی ملک را بصورت سیستمی دریافت کنند.

انواع اموال غیرمنقول زمین کدام است؟

از جهات مختلف به چند نوع تقسیم می شود.از نظر کاربری میتوان زمین های زراعی ( مشجر) و یا زمین های بایر یا غیر مشجر را در نظر گرفت.از نظر موقعیت جغرافیایی میتوانیم به دو دسته داخل و خارج از محدوده شهر تقسیم کنیم. یا زمینهای موات و غیره…

در تنظیم سند قطعی زمین چه نکاتی باید رعایت شود؟

اگر زمین داخل محدوده شهری باشد دفترخانه باید از اداره مسکن و شهرسازی استعلام نماید و اگر خارج از محدوده شهری باشد از سازمان جهاد کشاورزی.اما در همه حال باید مفاصا حساب دارایی را از اداره دارایی و استعلام ثبت را از اداره ثبت محل وقوع زمین اخذ نماید( مراجعه حضوری مالک به اداره دارایی).مطمئنا دیگر در خصوص این نوع زمینها نیازی به اخذ مفاصاحساب عوارض نوسازی نیست.همچنین چون بنایی در زمین احداث نشده نیازی به پایان کار نیز نیست.

5/5 - (22 امتیاز)
آموزش غیر حضوری و آنلاین کارآموزی کار در دفاتر اسناد رسمی
دوره های افزایش مهارت های حقوقی
تدریس دروس تخصصی آزمون سردفتری
آموزش غیرحضوری کار در در دفترخانه
ویدیو های جامع آموزشی سردفتری
کتاب آموزش تخصصی و کاربردی کار در دفاتر اسناد رسمی
مشاوره آنلاین حضوری ثبتی دفتر اسناد رسمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *